Riskhantering
Människa – teknik – organisation och riskhantering (MTOR)
Inom området Människa, teknik, organisation och riskhantering (MTOR) studeras hur människan, människa-tekniksystem och organisation påverkar säkerhet. Forskningen handlar generellt om att ta fram metoder och verktyg för att kunna identifiera systemsvagheter i säkerhetskritiska verksamheter. Nyckelord som beskriver forskningsområdet är systemsyn, systemsvagheter, mänskliga fel, säkerhetskultur, resiliens, lärande för säkerhet inklusive organisatoriskt lärande, ledning och ledningssystem för säkerhet, proaktiv risk- och krishantering, organisationsförändringar och säkerhet samt design för säkerhet.
Forskningen är ofta flerdisciplinär och empiri hämtas från olika branscher såsom flyg, flygtrafikledning, processindustri, kärnkraft, sjukvård, myndigheter och sjöfart.
Forskargruppen är medlemmar i Lunds universitets centrum för riskanalys och riskhantering (LUCRAM) och i Centrum för medicin och teknologi för arbetsliv och samhälle (METALUND).
Våra forskningsprojekt inom MTOR:
- Resursförstärkt läkemedelsförsörjning inför kris, höjd beredskap och krig
- Arbetsförutsättningar och säkerhetskultur vid forskningsanläggningar med strålningsrisker och många tillfälliga internationella användare - MAXIV och ESS
- Undersökning av orsaksfaktorer till riskfyllda beteenden hos yrkesarbetare
- Kännetecken för välfungerande ledningssystem i säkerhetskritisk verksamhet
- Beständiga förändringar av säkerhetskulturen
- Krisberedskap - sensemaking, samverkan och kommunikation
- Vibrationsexponering och förebyggande arbetsmiljöarbete
- Säkerhet i läkemedelshantering
- Framgångsfaktorer inom sekuritetshantering (Security Management)
Uppdrag från Arbetsmiljöverket: