lu.se

Ergonomi och Aerosolteknologi

Designvetenskaper | Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

Forskarens hiss och diss av LED-lampor i PLUS

2017-11-21

Hillevi Hemphälä, forskare i synergonomi vid Designvetenskaper, LTH.

Vilka LED-lampor bör vi använda? Och hur farligt är egentligen flimmer? I SVT:s konsumentprogram Plus testas och granskas LED-lampor av belysningsforskaren Hillevi Hemphälä.

Hillevi Hemphälä är forskare i synergonomi vid Designvetenskaper, LTH, och hon ger följande råd om LED-lampor till oss konsumenter:

Skynda långsamt. Byt inte ut alla lampor. Utvecklingen går så snabbt att det antagligen finns bättre produkter på marknaden inom ett år, och kanske ännu bättre om två.

Kolla flimret. Kontrollera gärna flimret med din mobiltelefon, men var medveten om att vanliga glödlampor också kan ge randmönster. Ser man skarpa tydliga ränder bör man inte köpa lampan.

Returrätt. Tänk på att en LED-lampa nu för tiden inte är en förbrukningsvara på samma sätt som en glödlampa en gång var. Bytesrätten är upp till butiken, men LED-lampan är en elektronisk pryl som du kan ha öppet köp på och rätt att lämna tillbaka om du inte är nöjd. Kolla med butiken!

Dimning. Se till att dimmern är avsedd för LED-belysning.

Färgtemperatur. Lägre färgtemperatur ger varmare ljus. 2700K räknas som varmvitt, men för LED får det gärna vara lägre för att få fram den varma röda färgen vi gillar.

Hillevi Hemphäläs granskning av LED-lampor kan ses i SVT-programmet Plus som sänds den 21 november kl 20.30.

Plus hemsida: www.svt.se/plus 

Ställ gärna frågor till Hillevi Hemphälä om LED-lampor, belysning och synergonomi. Kontakta henne på hillevi.hemphala@design.lth.se. Om det är svårt att nå Hillevi, ta gärna kontakt med kommunikatör Jessika Sellergren, jessika.sellergren@design.lth.se, 046-222 85 10.


Sidansvarig: